Thursday, February 16, 2012

Būkime savo širdžių piliečiai


Kiekvienais metais mūsų mokykloje Vasario 16 - išskirtinė šventė. Ir jau daugelį metų ši diena išskirtinė ne tik savo prasmingumu Lietuvos valstybei, bet ir gimnazijos dvyliktokams. Linas Agro įsteigta Pilietiškiausio mokinio premija už nuoplenus mokyklai šiemet vėl buvo įteigta pilietiškiausiems abiturientams:

I vieta KOTRYNA PATAPAITĖ
II vieta ŽILVINAS KLIVICKAS
III vieta LINA MOROZOVAITĖ
IV vieta GRETA GERVYTĖ
Kotrynos Patapaitės kalba:
Lietuvių kalbos žodis “pilietis” reiškia žmogų, kuris gyvena pilyje ir ją gina. Tuo tarpu angliškai pilietiškumas – citizenship – jau reiškia išėjimą už savo pilies mūrų, į miestą, dalyvavimą bendroje erdvėje.

Tad šiandien džiaugiuosi gaudama kosmopolitiško piliečo apdovanojimą – žmogaus, kuris idėjo indėlį ir į mokyklos vidų, ir į jos bendruomenę, tobulinimą bei vystymą.

Tai, kad ši 5-osios gimnazijos pilis mane glaudė ir ugdė kaip dorą, sąžiningą ir atsakingą asmenybę – daugelio praeities kartų nuopelnas. Kartų, kurios buvo pavyzdžiais, kurios skatino, mokė. Jos sukūrė tvirtovę, terpę, kone tobulą pilietiškos kartos brandinimui. Belikęs vienintelis mūsų pačių rūpestis – išnaudoti galimybes bei skleisti savo pilietiškumą ne tik mokykloje, bet ir visoje Lietuvos bei pasaulio bendruomenėje.

Kur prasideda ir baigiasi pilietiškumas? Šiandien pilietiškumas - Tai išsivadavimas ir baimės ir mažo žmogaus komplekso. Toks pilietiškumas pasireiškia konkrečiais apsisprendimais ir žingsniais. Solidus, savimi pasitikintis, tikintis savo ateitimi žmogus bus ir tautiškas, ir patriotiškas, ir pilietiškas.

Būkime tokie kiekvienoje iš savo pilaičių, rūmų, tvirtovių – namuose, mokykloje, Lietuvoje. Kovokime už savo pilis kaip istorijoje nemirtingi lietuviai.

“Nereikia būti svarbiam - reikia būti reikalingam.” Tad šiandien jaučiuosi įvertinta kaip reikalinga jums, mokyklai, o tai – didžiausias galimas įvertinimas.

Tačiau labiau už viską mūsų mokykloje reikalingas pilietiškumas, kurio puoselėtojas – Linas Agro atstovas, 5-osios vidurinė absolventas Andrius Pranckevičius. Ačiū Jums už nuostabią idėją, už nesibaigiančią pilietiškos penktosios gimnazijos pilies statybą, už riterišką žygį bei įvertinimą.

Gyvenikime savo pilyse kaip karaliai – vainikuoti tikrųjų vertybių, ištikimų draugų bei gražiausių idėjų. Būkime ištikimi savo karalystėms, o dar svarbiau - ištikimi patys sau. Būkime savo širdžių piliečiai.
SU VASARIO 16!

Iš kairės į dešinę: mokyklos direktorius A. Doniela, dvyliktokės K. Patapaitė, L. Morozovaitė, Linas Agro dir. pav. Andrius Pranckevičius, dvyliktokai G. Gervytė ir Ž. Klivickas

3 comments:

Girdėjau, kad bičelis dešinėje maladiec

Jie visi pilietiškiausi, tad jie visi belenkokie šaunuoliai! :)

Super žmonės, pats stosiu į 5 gimnaziją, tikiuosi būti vienas iš jų. :)

Post a Comment